Can I give zakat to my brother who has no source of income, suffering from cancer, undergoing treatment, and does not work, and is married with one child? His father supports him with limited means.
If the questioner’s brother qualifies as a recipient of zakat, i.e. he does not own 7.5 tolas of gold, 52.5 tolas of silver, or an equivalent amount in cash, business assets, or surplus items beyond his basic necessities, and he is not a Syed—then the questioner may give him zakat. In fact, doing so brings a double reward.
کما فی ردالمحتار:تحت قول الدر(والی من بینھما ولاد)ای بینہ وبین المدفوع الیہ لأن منافع الأملاك بينهم متصلة فلا يتحقق التمليك على الكمال، هداية، (الیٰ قولہ)وقيد بالولاد لجوازه لبقية الأقارب كالإخوة والأعمام والأخوال الفقراء بل هم أولى؛ لأنه صلة وصدقة اھ(ج:٢،باب مصرف الزکوٰۃ والعشر، ص:٣٤٦،مط:سعید)
وفی الہندیۃ :والأفضل في الزكاة والفطر والنذر الصرف أولا إلى الإخوة والأخوات ثم إلى أولادهم ثم إلى الأعمام والعمات ثم إلى أولادهم ثم إلى الأخوال والخالات ثم إلى أولادهم ،الخ(ج:١،الباب السابع فی المصارف، ص:١٩٠،مط: ماجدیہ)
وفی الہدایۃ: ولا يجوز دفع الزكاة إلى من يملك نصابا من أي مال كان" لأن الغني الشرعي مقدر به والشرط أن يكون فاضلا عن الحاجة الأصلية وإنما النماء شرط الوجوب "ويجوز دفعها إلى من يملك أقل من ذلك وإن كان صحيحا مكتسبا"( کتاب الزکوۃ، باب من یجوز دفع الصدقۃ الیہ، ج: ١، ص: ١١٢، مط: دار أحياء التراث العربي)
Is Zakat due on gold that has been pawned in a bank to take a loan?
English 30 Zakat and Syllabus of Zakat